Indien u en uw partner uit elkaar wensen te gaan, is er de mogelijkheid van mediation. Mediation houdt in dat u samen in overleg afspraken maakt over de gevolgen van de echtscheiding. In het traject van mediation worden beide partners begeleid door één mediator. Het oogpunt van mediation is om samen door middel van gesprekken naar oplossingen toe te werken. Deze afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant, welke uiteindelijk door beide partners wordt ondertekend. Dit echtscheidingsconvenant wordt tezamen met een verzoekschrift tot echtscheiding (en indien er minderjarige kinderen zijn, ook met een ouderschapsplan) bij de rechtbank ingediend. De rechtbank zal vervolgens een beschikking geven (uitspraak). Deze beschikking wordt ten slotte door de advocaat/mediator gezonden aan de gemeente waarin u bent gehuwd, met het verzoek over te gaan tot inschrijving van de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand. Zodra deze inschrijving heeft plaatsgevonden bent u officieel gescheiden.
De ervaring leert dat een echtscheiding via mediation op langere termijn meer tevredenheid oplevert dan een beslissing van de rechter bij een reguliere echtscheiding. Dit ligt ook voor de hand, omdat u samen in overleg oplossingen heeft gevonden die voor u beiden goed en constructief zijn. Bijkomend voordeel is dat een echtscheiding via mediation veelal sneller, vriendelijker en goedkoper is.
Vermaat Advocaten heeft ruime ervaring met echtscheidingen via mediation. Voor vragen kunt u vrijblijvend contact opnemen met Vermaat Advocaten. |
Indien u en uw partner het niet eens zijn of worden over de gevolgen van de echtscheiding, dan zijn er twee mogelijkheden: u kunt trachten om middels mediation tot voor beide partners bevredigende afspraken te komen, óf u kunt eenzijdig een verzoekschrift tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. De andere partner kan hier vervolgens op reageren middels een verweerschrift. Voor het indienen van een verzoek- en verweerschrift is bijstand van een advocaat vereist. De rechter zal, na beide partijen te hebben gehoord, een uitspraak doen over de gevolgen van de echtscheiding. Overigens bent u, als u zich kunt verenigen met het verzoekschrift tot echtscheiding dat is ingediend door uw ex-partner, niet verplicht een advocaat in te schakelen. De rechter zal in dat geval de verzoeken in het verzoekschrift toewijzen, tenzij deze onredelijk of juridisch onjuist zijn.
Wenst u hierover meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met Vermaat Advocaten. |
Een ouderschapsplan is verplicht aan de rechtbank te overleggen indien u (een) minderjarig(e) kind(eren) hebt en een verzoekschrift tot echtscheiding wenst in te dienen bij de rechtbank. In een ouderschapsplan dient in ieder geval te zijn opgenomen:
o de wijze van verdeling van de zorg- en opvoedingstaken tussen de ouders; o op welke wijze u als ouders elkaar zult informeren en raadplegen over belangrijke aangelegenheden met betrekking tot het kind/de kinderen; o op welke wijze u als ouders elkaar zult informeren en raadplegen over belangrijke zaken met betrekking tot het vermogen van het kind/de kinderen; o hoe u de kosten van het kind/de kinderen verdeelt; o bij het opstellen van het ouderschapsplan dient u het kind/de kinderen te betrekken en hun individuele wensen te bespreken. Het ouderschapsplan dient in hoofdlijnen met het kind/de kinderen te worden doorgenomen (voor zover mogelijk).
Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met Vermaat Advocaten. |
Ja, u bent verplicht om bij te dragen in de kosten van levensonderhoud (en studie) van uw minderjarige kind(eren) tot de leeftijd van 21 jaar. Beide ouders zijn hiertoe verplicht. Indien één van de ex-partners is getrouwd/hertrouwd met een nieuwe partner, dan heeft ook de nieuwe partner van de ex-partner een onderhoudsplicht ten opzichte van uw kinderen. In welke mate er moet worden bijgedragen is van meerdere factoren afhankelijk. Hoe hoog uw bijdrage zou moeten zijn, is enerzijds afhankelijk van de mate van welstand ten tijde van uw samenwoning en anderzijds van uw inkomsten en uitgaven. Dit kan inzichtelijk worden gemaakt voor een advocaat door het opstellen van een draagkrachtberekening.
Voor het opstellen van een draagkrachtberekening en/of meer informatie over een eventuele kinderalimentatieverplichting kunt u vrijblijvend contact opnemen met Vermaat Advocaten. |
Indien uw ex-partner na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in haar/zijn levensonderhoud te voorzien, dan bent u in principe verplicht om partneralimentatie te betalen. Bij de bepaling daarvan wordt rekening gehouden met uw levensstandaard ten tijde van het huwelijk.
Om vast te stellen of er recht is op partneralimentatie zal de rechter kijken naar de financiële situatie van de alimentatiegerechtigde (de ontvanger), maar ook naar de financiële situatie van de alimentatieplichtige (de betaler). Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat uw ex-partner wel recht heeft op partneralimentatie vanwege haar (beperkte) inkomen, maar dat er geen alimentatie betaald hoeft te worden vanwege uw beperkte financiële situatie. Een rechter kijkt dus niet alleen naar de behoefte (wat de alimentatiegerechtigde nodig heeft), maar ook naar wat de alimentatieplichtige kan betalen. Indien u een beperkte draagkracht heeft, dan behoeft u slechts in beperkte mate alimentatie te betalen.
Vermaat Advocaten heeft ruime ervaring in het berekenen van partneralimentatie. Wenst u hierover meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met Vermaat Advocaten. |
Wanneer uw ex-partner de kinder- en/of partneralimentatie niet betaalt, dan kunt u in eerste instantie terecht bij het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen). Het LBIO probeert de alimentatie bij uw ex-partner te innen. Een mogelijkheid voor deze inning is bijvoorbeeld het leggen van beslag op het salaris van uw ex-partner. Het LBIO stelt echter wel een aantal voorwaarden. Voor deze voorwaarden kunt u terecht op de website van het LBIO: www.lbio.nl. Indien uw kwestie niet aan deze voorwaarden voldoet, dan kunt u contact opnemen met een advocaat.
Voldoet uw alimentatiekwestie niet aan de door het LBIO gestelde voorwaarden, neem dan vrijblijvend contact op met Vermaat Advocaten. |
Wanneer bij één van de ex-echtgenoten (of kinderen) de omstandigheden wijzigen ten opzichte van de situatie van het uiteen gaan, dan heeft dit wellicht tot gevolg dat het vastgestelde alimentatiebedrag niet langer redelijk is. Indien u een wijziging of nihilstelling van de alimentatie wenst, dan is bijstand van een advocaat nodig. Een advocaat kan bij de rechtbank een verzoek tot wijziging of nihilstelling van de alimentatie indienen. In het verzoek tot verlaging of nihilstelling van alimentatie dient de gewijzigde omstandigheid goed te worden gemotiveerd en aangetoond door middel van bewijsstukken. De rechter zal ook bekijken of u niets te verwijten valt (denk hierbij aan het accepteren van een minder betaalde baan, om op deze wijze minder alimentatie te betalen).
Zijn er bij u gewijzigde omstandigheden en wilt u advies over een eventuele wijziging van uw alimentatieverplichting? Neem vrijblijvend contact op met Vermaat Advocaten. |
Bij een scheiding dient het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen te worden verdeeld. Deze verdeling vindt pas plaats wanneer u daadwerkelijk met pensioen gaat, maar u kunt al eerder afspraken maken over deze verdeling. Het pensioen is onder te verdelen in ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen. Het basispensioen (AOW) hoeft u niet de delen van uw e-partner. Ook als u gescheiden bent, heeft u recht op een deel van het pensioen van uw ex-partner. Dit staat beschreven in de Wet Verevening Pensioenrechten. U krijgt, tenzij er iets anders is afgesproken, de helft van het ouderdomspensioen dat uw partner tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. Overigens kunt u met uw ex-partner ook afspreken (in een convenant) dat u elkaars ouderdomspensioen niet wenst. U doet dan afstand van uw recht op pensioenverevening. Indien u gehuwd bent geweest op huwelijkse voorwaarden, dan is het mogelijk dat deze afspraken reeds hierin zijn vastgelegd. Binnen twee jaar na uw echtscheiding dient u uw pensioenuitvoerder(s) te informeren over het feit of u wel of geen pensioenverevening wenst. Hiervoor zijn speciale formulieren te verkrijgen via uw pensioenuitvoerder. Naast het ouderdomspensioen kunt u ook een nabestaandenpensioen opbouwen. Indien uw partner te overlijden, dan wordt dit pensioen uitgekeerd aan de nabestaanden. Mocht u gescheiden zijn en uw ex-partner komt te overlijden, dan krijgt u een bijzonder nabestaandenpensioen uitgekeerd. Dit bestaat uit het bedrag dat is opgebouwd vóór de scheiding. U heeft dus geen recht meer op het geld dat na de scheiding opzij is gezet. Een nabestaandenpensioen op risicobasis keert alleen uit bij overlijden tijdens het huwelijk. Bij ontslag, pensioen en echtscheiding vervalt de aanspraak op het nabestaandenpensioen op risicobasis. |
Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan vrijblijvend contact op met Vermaat Advocaten. |
|